January 15, 2011

orang lelaki kuat berangan same je macam perempuan...

assalamualaikum semua. selamat malam jumaat!

malam ni atoo nak share tentang satu ungkapan ni.

orang kata, "perempuan ni kuat berangan. yelah, suke bace novel, pasti senyum, gelak, nanes sorang-sorang. tapi, orang kedua kate, "orang lelaki pon kuat berangan. bace komik, pastu lukis komik hasil berangan dorang tuhh.."


okay, meyh kita survey cikit nape la orang perempuan suke layan novel? dah lah tebal, mahal. buat perabis duit je plak. cerite tu kadang-kadang panjang. dah lah tulisan je memanjang. tak bosan ke takde gambar langsung? kalau dah bace tu, aduhh. orang baling bom pon, still khusyuk lagi. dah jadi novel addicted katekan. kat cini adee cikit review yang atoo dah siasat nape la gegurl ni suke layan novel.

  • bace novel ni macam tengok drama kat tv. citernye tak de la iklan yang entah pape tuh. hero dan heroin pon tak de lah macam pelakon kat dalam tv tuh. betul ke?
  • ade orang bace novel bile time dy tengah frust menonggeng. yelah, kononnya, hati tengah menanggis. nak mengubat dengan bace novel.
  • saya memang suke baca novel. haa, kategori yang ni memang dah tak boleh cakap pepa dah. bagi je novel tebal mane. sehari pasti habis baca.
  • bace novel, dapat gak pengajarannya. cerita novel ni, banyak ajar saye cabaran hidop kat dunia ni. ye, bace novel kekadang ade segmen ilmu kat belakang tuhh.



dan orang lelaki ni pun same je bile dah jadi komik addicted. sanggup berabis duet beratus dengan komik yang entah pape tu. lukisannya pon kekadang mengelirukan. fening gak la nak membacenya. bile dah ikuti satu edisi tuh, bole jadi tak betul bile miss satu siri. wow, dashyat gak. ini kalau, bagi perempuan dengan komik? hhuhh, kecian lah si perempuan. jatuh tempat ke dua la jadinya. ini pandangan atoo kenape la boy ni suke sangat bace komik.


  • komik ade gambar. senang nak berimaginasi. tak payah nak fikir dalam-dalam nak feel ceritenya. hmm, bukan beranagn gak ke namenya tuh?
  • saya suke design kartun nya. bile banyak bace komik, saye boleh tajamkan cara lukisan saye. haa, yang ni memang dah gile lukis kartun. dah tak boleh buat ape-ape.
  • komik ni cerite di simple. takde melalut yang entah pape. cerite tu kadang-kadang cukup santai.
  • bace komik nampak mude. hahha... kalau dah tua, memang nampak tuak!
  • bace komik nampak cool. kartun-kartun tu pon giler cool. kalau tak pandai melukis pun boleh jadi pandai. ade style! poyozz nyer mamat ni!
  • boleh tunjuk skill meng"sketch" kat membe-membe yang laen. wow! atoo memnag tabik dengan korang yang pandai meng"sketch" ni. 

pada pandangan atoo, rasenye orang laki dengan perempuan ni same je la kan. membace amat memerlukan imaginasi. yelah, kalau tak pandai imagine, alamak! cerite tuh tak complete. mane nak datang syok nyer kan?
dalam, proses kita belajar pon kita nak kan imagine dulu, baru kita keluarkan idae tuh. betul tak?


korang pernah layan cite blogger boy. yang pelakon nya Qi tu.


walaupon pelakon nye base-base jer, design carton nya cantik kan. nak gak belajar wat grafik yang gempak camni. tapi belum masenye lagi kot. atoo memang layan citer tuh. tak pernah miss satu episop pon. walaupun bapak atoo kate citer tuh merepek. atoo tak kisah. huhhu. okay-okay dah lari tajuk ye cik atoo. hehhe, iklan kejap!


so, kesimpulannya. membace memang satu kerja yang berfaedah. lebih baek kita perabis duet kat buku-buku daripade join bende alah yang tak gune tuh. kepade si pembace novel, mahupun komik. teruskan menyokong karya penulis korang semua. tapi kalau korang tak setuju denagn pandangan atoo ni, korang boleh komen kat bawah. dialu-alukan.

okaylah. sampai cini dulu cheritera aq islam. dah banyak melalut dah ni.

for u guy, enjoy reading! atoo sayang korang! 

nite semua! adioossaaa...

No comments: