January 25, 2011

bukan kamu je yang susah..

assalamualaikum korang. selamat malam selase.

arini, memang sedikit sakit. pale otak ni berat semacam. malasnya nak pergi kelas esok. arghh...

okay! ni bukan cheritera sebenar yang atoo nak share. kalau korang bace balek title kat atas tuh, atoo nak share tentang bukan kamu je yang susah. baru lepas tadi atoo dapat call dari someone. lepas dia cerite story dia, rupenya ade lagi yang lain lebih susah dari atoo.

kepade kawan atoo, bersabarlah. ini mungkin ujian kita. tapi ujian kita tak same. atoo tahu hidup kamu susah. sesusah kamu, ingatlah. ramai lagi yang masih susah. tapi ape yang dijanjikan bakal menbahagiakan. percayalah.

kat kepale atoo ni, selalu tertanya. kenape orang yang selalu tolong orang, dapat musibah. kenape bila satu musibah tu berlaku, pasti ade jer yang berikutnya. atoo tahu, mane boleh kita persoalkan semua ini. atoo minta maaf. tapi mesti ade jer yang berlaku.

"kami memang hidup susah, tapi kami tak pernah menyusahkan orang lain."
"hmm, miskin. patutlah."- hina sangat ke orang miskin.


korang pernah dengar tak orang cakap cam tuh. ape agaknya reaksi korang. okay, kalau orang tu mude, korang still boleh nasihatkan dia. tapi kalau orang tua, yang cakap cam tuh camne? ala, dunia modern camni mane ade lagi kan orang ni. kamu salah. keturunan mereka ni still wujud.

pernah tak kekadang kita terfikir, keciknya kita. kita yang hidup sihat. ade duit. rajin sedekah. tapi sebenarnya kosong. selalu pandang rendah pade orang miskin. bagus sangat ke tu? mane boleh kau cakap cam tu atoo. setiap musibah tu pasti ade hikmahnya. ya, ayat itulah yang selalu motivasikan atoo. cume kekadang atoo rase tak adil mereka ni dipandang hina sebab miskin.

tak boleh jugak kalau miskin tapi menipu. ye, itu memang atoo tak persoallkan. itu memang berlaku. cume atoo nak ingatkan diri atoo, kat dunia ni semuanya same aje. susah senang ke, tak de bezanya. sakit, sihat ade ujiannya. kita cume perlu ikhlas menerimanya.

atoo minta maaf kalau ade yang terase. ape yang atoo tulis ni cume terlintas kat dalam pemikiran atoo.

selamat membace!

1 comment:

Anonymous said...

tangan yang memberi lebih baik daripada tangan yang menerima... semoga kita semua diberkatiNya, Aameen =)