March 15, 2011

cerite jelajah tbS...

assalamualaikum. selamat pagi selase.

time kasih sebab korang macih sudi nak jengah blog yang tak seberape ni. memang dah lame tak hupdate blog. memang tak layak jadi blogger tegar la atoo ni kan. hehhe. sorry.

rasenye semua dah tahu kan tentang terminal baru yang lagi terkini kan terutame sang-sang student yang kampung jaoh tuh. tbs. ape tuh? terminal bas bersekutu selatan. atoo search kat encik google. nah, itu dy. banyak dah blogger-blogger dok mengate bercerite tempat tu. memang betul la ape yang atoo dengar. macam airport seyhhh. menyusah kan orang aje la asyik nak pindah-pindah. boleh sesat taw nak gi sane. bla.. bla.. bla.. macam macam cerite. dah, finally atoo usha tempat tuh cikit. al-maklom kena balek johor. hehhe.

perjalan macam biase. naek teksi dari kolej. haa, naek teksi ni pun fun jugak. nak tahu? atoo naek teksi orang india. bukan bahaye ke? yup. seyesly takut gak. sebab dah lambat, tibai tahan je mane-mane teksi. tapi truely tak semua orang india jahat kurang baik. macha india ni, tengah ade problem cinta dy. hehhe. tanpe segan silu, dy share cerite ngan atoo. bla.. bla.. bla.. hahha. atoo kan pendengar yang setia. layan je la.

sampai-sampai, terus cepat naik lrt. tak mau naik ktm dah. lembab. dah naik lrt ni, dah kira selamat nak sampai. lega juga lah. ye la, tiket dah beli. so, kena be alert sentiasa. mati ooo, kalau tertinggal. dalm 45 min. dah nampak dah tbs. sedikit teruje. budak jakun macam tu lah gayanya. masalahnya, bangunan tbs tu dah jelas dan nyata. tapi, otak atoo yang bengap ni blur. jalan manakah harus kesana? hahha. time kasih bebanyak pade orang jual buah tepi jalan tuh. mereka-mereka ni lah yang menjadi mangse-mangse atoo. bukan pi beli buah, tapi jadi kaunter pertanyaan. hehhe.

tapi nak dijadikan cerite atoo yang penakut plus tak percaye pade diri sendiri. atoo ternampak la makcik- makcik yang pakai uniform tbs ni. ape lagi, laju je la proses follow men follow. hhehhee. memang comfim sampai la kan. thanks bebanyak makcik tbs. ape yang atoo ingat. kalau korang ikut dari lrt tu, korang akan naik dan jumpe transit KLiA, pastu ktm, pastu ape ntah... last baru tbs ni. rasenye tingkat paling last. tak sesat kalau korng ikut care atoo. ini petua. >.<


haa, ni dy lobi utama tbs. kalau korang dah nampak ni, memang dah betol la tuh korang dah menapak tbs ni. 
ade macam airport tak? sejuk terus masuk dalam bangunan ni. besar. luas. baru. cantek. first class. macam-macam la. speechless, plus mate macam orang jakun sekejap. >.<


sebelum nak jejalah satu tbs kena, usha kaunter tiket transnasional dulu. hehhe. tapi yang tak best tuh, orang kaunter transional ni kerek la plak. orang tanye jawab la elok-elok. pandang muke. ni macam pandang nak bagi makan kaki je. bajet macam dy sorang aje yang penat. perhh, gerr, memang makan hati kejap la. sorry ye warga transional. harap- harap tak ramai yang kena macam atoo ni.


bende kedua yang penting untuk ditatap ialah skrin besar ni. fuyoohh, macam airport kot. dah arrived, on the way, pintu mane? cayelah, warga tbs.

dah beli tiket, ape lagi jom jalan- jalan la kat situ. sesi takluk tbs. walaupon macam banyak yang still kosong lagi. tapi semuanya tetap first class. boleh dikatekan tak habis tawaf jugak la. sebab bile pusing still tak jumpe jalan yang sama. sesat? boleh jugak la. >.<


ade loji pelepasan. eh, lobi pelepasan. orang-orang naik bas je boleh masuk rasenye. sebab guard kat situ siap nak tengok tiket. ala-ala macam badan kami kena scan. takot bawak benda merbahaya. hehhe.


pic: kredit bebanyak kat encik google

dan kedua picture ni totally difference. yang kat atas tu time nak naek bas. yang kedua, tempat arrived bus. first time memang keliru. tapi bile dah nampak signboard yang begitu banyak. insyaallah, korang takkan sesat. percayalah... lagi satu, security guard depa. memang ramai. celah mane sekali pon pasti ade guard-guard yang dok menjaga. dan paling penting dorang ni orang kita. malaysia. bukan bangsa yang satu lagi tuh. faham-faham je la kan... 

kesimpulan nya, tbs ni memang superb. walaupun ade gak yang kurangnya. al-mkalom tempat baru. nanti dah lame dah mantao la sistem tbs ni kan. tahniah la warga penting tbs.

sekian...  terima kasih bace sampai habis... >.< 

p/s: cubelah terime ape yang ade di sekeliling kita dengan sebaiknya.

4 comments:

blackrosehunter said...

dh review your blog..kalau ada salah sila betolkan ea..

::FAIZ FARISH:: said...

wah macam lapangan terbang la... nice

~ PIJA ~ said...

rabu ke? bukan hari ni hari SELASA ke dik..hihii

Nem0 o0h Nem0 said...

ni kat mane,jb ke? tk pernah tau pun..heheh