March 16, 2011

Saya Sayang Ibu

assalamualaikum semua...

malam ni tak de kerja penting yang perlu antar esok.. yang sebenarnya, assignment banyk tapi bukan hanta esok.. hehhe.. dan tadi baru bukak fB, ade kwan fB invite atoo join kontest oleh blogger hairi hakimi. kontest Saya Sayang Ibu. menarik... dan atoo nak join lah...


nak join klik sini.... klik


dan ini dy my lovely mom. Puan Normah Jaafar.

"atoo sayang mak atoo. terlalu sayang lebih dari diri atoo."

mak atoo orang joho. original from joho. anak arwah cikgu jaafar, atok atoo. mak atoo ade 7 beradik semuanya. tapi nak dijadikan cerite, mak atoo ni dibela oleh nenek merangkap opah atoo. sampai mak atoo habis sekolah rendah barulah mak atoo stay ngan keluarganya. mak atoo belajar tak tinggi. spm je. bukan malas tapi nenek atoo tak bagi. katenye takot mak atoo jadi macam kakaknya. kuat bersosial. habis spm mak terus sambung kerja kilang. sampai la bertemu jodoh ngan abah atoo.

satu sifat dalam diri mak atoo yang takde pade atoo. tabah. orang kate cakap senanglah. tapi, mak memang tabah. tabah bersuamikan seorang polis cabuk. polis dulu-dulu mane same ngan polis zaman sekarang kan. tabah dengan caturan hidup. tabah ngan anak-anak yang kepale batu ni. masalah- masalah yang tak pernah putus datang. tabah tiap kali terime tomahan yang entah pape dari mereka yang tak sedar diri. dan bile ade orang kate, "aku dapat ape buat baek ngan ko?", "hmm, patutlah...miskin..." argghhh!!! tapi mak tetap masih boleh tersenyum lagi.

atoo selalu cakap kat diri atoo. emak tak macam mak orang lain. emak kuat. atoo rase, kalau perempuan lain pasti dah lari bile duduk kat tempat mak atoo. kadang-kadang atoo nampak mak nanggis, bile dah tak tahan sangat. tapi atoo takde ape-ape yang dapat nak kasi supaye masalah tu settle. atoo minta maaf, mak. dan yang atoo tak boleh lupe. mak selalu sebelahkan atoo. lagi-lagi bile time abah mengamuk marahkan atoo. segale bende dibaling. dihumban kat atoo. diherdik atoo macam tak rupe manusia. tapi mak, mak still nak pertahankan atoo, walaupun mak tahu semua itu punca dari atoo sendiri. atoo minta maaf mak.
"mak, along sayang nak. sayang mak dari segale-galenya. mak, along minta maaf. sebab selalu menyusahkan  mak. lawan cakap mak. tengking-tengking mak. tapi along janji along takkan pernah lupekan mak. terima kasih mak. terima kasih sebab pertaruhkan nyawa hampir 18jam untuk along. terime kasih sebab bukakkan tingkap untuk along keluar melihat dunia. terima kasih sangat-sangat. along janji pade diri along sendiri yang mak akan dapat jejak tanah suci mekah satu hari nanti."
kalaupun mak tak bace blog atoo ni, is okay. cume atoo nak mereka-mereka yang bace ni sedar akan ape yang mereka dah buat kat mak mereka. kalau hari-hari kita boleh mecej pakwe/ makwe kita, nape tak luangkan seminit dalam sehari untuk tanye khabar mereka. tak rugi mane pon. 

alamak! panjang bebenor plak entri ni. hehhe. takpe kan tuan kontest. dan atoo nak tag kan kat dua orang blogger ni. blogger miss whatever dan jugak blogger ade aku kisah. nak tawu jugak citer tentang mak korang... hehhe...

sekian, untuk tuan kontest...

p/s: korang dah c0lL mak korang belum hari ni? atoo baru kejap tadi...

10 comments:

k_Own said...

kirim salam kat mak eh....

pwincess Lov3y dOv3y said...

mesti bahagia mak kamu kan.
:)

kim salam kat mak kamu yap.

fareha kamal said...

sweetnya cerita pasal mak.. :)
kirim salam kat mak ye..

btw,atoo tu stand for ape eh?

aq islam said...

@k_Own, @pwincess Lov3ly dOv3ly insayaallah...

aq islam said...

@fareha kamal atoo stand for a- atikah too- tumin...

kiera'sakura said...

kaseh seorang ibu tiada tandingan...

fRaMe+LenSeS said...

all the besh Atoo.. usaha jadi anak solehah ya.. Mak perlukannya untuk mendoakannya.. sampai bila2.. ;)

Henry Zackery said...

sy tengok byk jugak org masuk kontes nie :)
Gempar !! Mawi Merajuk
Gambar Hantu Fail

sam said...

thaks 4 follow me okey...huuhuu

cik eira said...

sayang mama jugaa :)