March 18, 2011

Inilah Kisah Sedihku

assalamualaikum semua, hehhe... selamat pagi jumaat.

hamboiii,,, tak tido lagi budak ni.. pi tidoq na...alaaa, kelas hari ni kul11. yelek la brader plus sister... hehhe.. okay, sebenarnya atoo baru balik dari satu event ni. satu event yang tak soal siasat terus setuju. dan akibatnya... nanti lah atoo story. tapi kali ni atoo nak cherite pasal kontest yang di ajak oleh membe fB atoo ni. kontest kali ni tentang "inilah kisah sedihku".


korang yang nak join jugak boleh kilk sini...

so, this is atoo story...

atoo benci petai

mungkin bace tajok ni je korang akan pelik plus binggung. ye lah, mane ade cerite sedih pasal petai. korang mesti tahu petai tu ape? imposible la tak tahu petai tu. meh atoo tunjuk cikit muke mr petai,


haa, ni dy mr petai. takde lah ensem maner kan? dan ape kaitannya citer sedih atoo ngan mr petai yang entah pape ni? mule-mule sekali atoo nak minta maaf kat hantu-hant0 petai kat luar sane. ye, atoo memang tahu petai ni memang raje ulam. ulam yang banyak khasiat nye pade badan manusia. atoo memang tak boleh sangkal fact tu. tapi bile disebabkan petai ni lah atoo... arghh, atoo menci mr petaiii!!!

ceritenye raye 2tahun lepas. tapi kali ni, kitaorg ajak abah beraye di rumah makngah kat semenchu. katenya, semua keluarge beraye rumah makngah. okaylah, rumah makngah besau cikit. hehhe. semua keluarge berkumpul kat situ. memang meriah betol. nak dijadikan cerite, time nak balik malam tuh, abah atoo terjengah dapur makngah atoo ni. nak tumpang tandas before gerak balik. tapi hidung abah yang tajam sangt tuh, terbau mr petai. tahu je lah penangam mereka-mereka yang gemor petai ni. baunya, perhh tok sah cakap. abah atoo tuh, makan petai tanpa ape-ape. kopik terus masok mulut. boleh dia mengaku mane ade, tapi mulut berbau. mengaum plak baunya tuhh... huhhh...

dan atoo yang daring sangat ni dok tegor. mulut abah busuk lah. mak, busuk lah abah. kami adik-beradik siap suh abah masok umah makngah balik, makan something supeye bau tuh hilang. macam-macam gak la kami suruh time tuh. tapi abah senyum-senyum terus masuk kereta. dalam kereta yang bericon, imagine. bau ambipure kereta pun boleh hilg. dahsyat tak. event kereta dah bergerak pon, kami still suh abah berhenti maner-maner beli double mint. teruk kan kami. espcially atoo. 

sampai satu tahap abah atoo naek seyh. cakap kalau kitaowg malu ade abah yang busuk. bla.. bla.. bla.. dah takde bahase abah, tapi kau, aku. terus senyap kereta tu. abah siap cakap, "ye. aku orang kampung. busuk. suke makan petai. petai busuk. kau semua pun malu ade abah macam aku. aku busuk. bla.. bla.. bla.." dan yang atoo tak boleh lupe, bile abah kate, " hah, kau tuh. mentang-mentang kau tu dah doduk kL, perangai dah makin kurang ajar. aku dah lame perhatikan kau. sejak dudok kL, perkataan yang keluar dari mulut kau memang menyakitkan hati aku...." what the??? dengan nade terjerit menengking... 

mak ngan adik-adik atoo dah tersedu sedan tahan menanggis. why atoo? mak atoo yang penyabar ni cube nak redakan keadaan, tapi abah siap ugut, kau jangan melawan. karang aku turunkan kau semua kat tepi jalan ni. abah siap berhentikan kereta. turunlah sape nak turun sangat tadi. malu kan nak kereta orang busuk. owhh?? abah atoo ke tu? seyesly, itulah malam raye pertame yang takkan pernah atoo lupe.

perjalanan yang lame, buatkan kami semua tertido dengan tangisan mesing-masing. atoo minta maaf mak, angah dan adik. tibe-tibe aku tersedar bile terdengar suara kecil sedang beristigfar. abah sedang beristigfar. atoo terdengar. abah cakap kat mak, kalau dy sendiri tak sedar ape yang dy dah cakap tadi. abah rase kepalenye berat. hati abah tak boleh beristigfar time marah tadi. dah setiap kali mak atoo suh abah istigfar, bersabar, abah makin menengking kuat. abah rase, abah dah "kena" kat rumah makngah tadi. sebab bulu roma abah naek tegak dan tak dpat mengawal marahnya langsung. emak atoo terkejut. 

sampai je kat ulu tiram, abah minta maaf kat kami semua. abah dalam keadaan tidak sedar dengan ape yang dy dah luahkan. abah rase ade "benda" yang tengah ikut dia balik tadi. abah minta maaf kat atoo. atoo tak tahu. zero. kosong. abah pegang kepale atoo. abah cium kepale atoo. abah memang benar-benar rase bersalah. time tuh, atoo cume diam. seyesly, rase nak lari dari tempat tuh. lari dari suasana tuh. dan atoo tertanye-tanya lagi sampai sekarang. kalau betul abah ter"kena", kenape atoo sorang yang dimaki hamun time tuh...? " benda tuh marahkan atoo ke?

panjang bebenor rasenye entry ni. hehhe. takpe kan tuan contest. mungkin ade sesetengah orang cakap, alaaa.... pasal mr petai pon nak tacing-tacing. is okay. takpe. kawan atoo pernah cakap kat atoo, "kau untung sangat, tahu. tak sebab ape yang kau alami ni tak kan prnah dialami oleh orang lain. ye, atoo sangat beruntung kawanku..." dan tak semua orang akan dapat rase ape yang kita rase. atoo cume nak share ceritera atoo ngan korang. time kasih bebanyak kat korang yang bace entry ni sampai habis. maceh sesangat.

tak lupe gak nak tag kat dua blogger ni, blogger shima, dan blogger irzat adam

p/s: atoo tak suke petai!!!! dan korang jangan jadi macam atoo!
 sesuke hati kate orang busuk

2 comments:

::FAIZ FARISH:: said...

panjang sangat la....

aq islam said...

@Faiz farish, pngjg sgt ke? hehhhe....