February 13, 2011

say no to valentime...

assalamualaikum semua,

hehhe.. selamat ahad semua. selamat sore ye bapak-bapak, mak-cik, mak-cik. dah lame tak hupdate ni, windu giler. weken ni memang bz. bz ngan LdK. ape tuh? yang atoo tahu, Ldk ni, macam kursus pendek. kat kolel atoo ni panggil insaniah. ala-ala macam kat UiTM tuh. al-maklom untuk korang sumer, kolej atoo ni kolej under UiTm. so, aktiviti tu pon same je macam kat Uitm ye. hehhhe. nanti atoo story cheritera Ldk ni..


tapi sekarang ni, atoo nak jugak la buat entry balen tyme. chop! balen time tuh ape? hahh? valentime lorhh. hari kekasih. kekasih? nak wat ape sambut kekasih? belum pon jadi lagi. laen le suami ke, isteri ke, makbapak ke, anak ke, kawan ke, lecturer ke, and so on je la. ini kekasih? macam la banyak sangat dy berkorban untuk kita. ehh, kite berkorban untuk dia..

"ehh, atoo! ko maner tawu. ko maner pernah berkapel. ko maner ade pengalaman. cakap aje pandai. cehh."

sob..sob..sob.. ye, memang atoo takde pengalaman. tapi ini sekadar kate-kate hati atoo. atoo tulis ape yang atoo dengar. ape yang atoo bace. atoo tulis ape yang atoo lihat dengan mate kepale sendiri.

"maner sape dengan ape yang kita rase..."

rase? weh, banyak sogeh la kamu ni. atoo nak cakap leklok, kamu nampak tak pangkah kat atas tu. sile-sile lah tekan dan berambus dari blog cheritera ni. tak puas hati? lorh, ngadu le kat abang cayang kamu tuh.. hahha...>.< opss! terlebih sudah...

jap, jap.. cube tengok ape yang atoo dah jumpa dalam search atoo kali ni...

KUALA LUMPUR 11 Feb. - Umat Islam yang meraikan Hari Memperingati Kekasih pada 14 Februari boleh dianggap murtad atau terkeluar daripada Islam jika cara melakukannya mirip dengan agama asal perayaan itu, Kristian.


ada lagi:



Mengikut sejarah mitos, sambutan berkenaan diasaskan oleh masyarakat Rom yang beragama Kristian sebagai memperingati peristiwa seorang paderi yang dihukum bunuh oleh pemerintah Rom, Claudius II.


Saint Valentine dihukum bunuh kerana mengahwinkan salah seorang askar secara rahsia sedangkan undang-undang Rom ketika itu menghalang golongan muda berkahwin atau berkeluarga sebaliknya dikerah untuk menjadi tentera.


Hari ini budaya Valentine menganjurkan orang ramai menghantar kad ucapan Valentine kepada buah hati mereka, teman karib dan orang-orang yang mereka sayangi sebagai simbolik dalam menyatakan cinta terhadap mereka.


Pada zaman pertengahan, masyarakat England dan Perancis menganggap 14 Februari sebagai `hari burung-burung mencari pasangan mereka.'


Pada kurun ke-14 dan ke-15 mereka mula meniru perbuatan burung tersebut dengan mengadakan hari mencari pasangan atau jodoh pada tarikh tersebut.


Masing-masing akan mengucapkan `Selamat Hari Valentine' sesama pasangan mereka.


nak tawu lebih lanjut, klik link utusan online


hahhh, sekarang atoo dah tawu, lagi tawu, dan dah lama tawu kalau hari kekasih yang korang dok sebut-sebutankan tu tak elok. then, ape lagi? jap, cube korang pikir sekejap nape korang sambut? fikir dalam-dalam.


dan kat sini atoo nak sambut seruan i luv islam. say NO, to valentime's day

NO NO NO NO NO NO NO NO NO NO NO NO NO NOOOoooooo.....


credit to google


 tapi kali ni atoo nak sambot gak valentime. tapi valentime dengan semua follower atoo. boleh tak? hehhhe..


Selamat  balen_tyme to all atoo followerss.. 
atoo sayang korang ketat-ketat...
dan satu love from my deep heart.. >.<


dan picture kat bawah ni, blogger baru. 
atoo punya roomates. leya namenyerr..


dy newbies lagi... Miez Leya
atoo ucapkan selamat menjadi blogger...
dan satu ke atoo nak cakap, tak rugi jadi blogger..


dear Miez Leya, jangan marah ea... senyummm.....
tak perlu kata apa-apa.. senyummm...

p/s: esok dah jumpe senin, so berbalik pade hari kelas-kelas seperti base.
nape kejap sangat sabtu dan ahad ni pergi....???

No comments: