May 22, 2011

Day 5 – How important you think education is?

Assalamualaikum semua,

hari ni atoo nak sahut cabaran hari ke-5, yang akan cerita pasal belajor atau bahase omputihnya education. hmm, tajuk ni berat cikit. nak kena fikir macam orang besar cikit.

pada atoo pembelajaran sangat penting!


orang sedikit pandai mahupun yang kurang pandai tetap still kena mencari education tu. zaman sekarang ni bukan macam dulu-dulu zaman moyang kita. takde education,tak ape. janji hati mulia.

kalau perempuan tu, tak payah la nak belajar tinggi-tinggi. nanti duduk dapur jugak kerja nya. kalau lelaki pulak, kerja yang penting. asal anak bini tak makan pasir dah cukup. zaman sekarang, dah ramai sangat yang pandai. takde education yang bagus takde lah yang nak kutip kamu kerja. dan terlalu ramai sangat yang terlalu pandai sampai majikan pon takut nak ambik kamu kerja. hahha.

education memang sangat penting. kalaupun bukan untuk mencari kerja yang bagus tapi untuk ilmu pengetahuan diri kita sendiri. dari ape segi education tu, kita tetap still kena belajar untuk dapatkannya. senang cerita, kita senang untuk menjadi senang kelak.

education penting untuk kita dipandang tinggi oleh orang lain. atoo bukan nak nampak riak, tapi inilah lumrah manusia. dalam kelas saje kita dah boleh nampak. student yang pandai lebih femes dan lebih dapat banyak tumpuan dalam kalangan student yang lain. dekat office, worker yang daripade oversea akan lebih dihormati daripade local worker.

education ade, masa depan mesti cerah punya! yang ni atoo setuju sikit je. sebab apa, ade pelajaran setinggi mana pon kalau tak de skill tak cerah jugak mase depan kan? sekarang ni, ade pelajaran, ade pengalaman, ade rezeki baru cerah sampai ke malam rasenya.

dan bagi atoo, tuntutlah ilmu selagi nyawa di hujung badan. sebab dengan ilmu kelak dapat membantu kita menjawab bila disoal kelak. atoo minta maaf, kalau ade yang tak suka atau sebaliknya dengan apa yang atoo tulis ni. atoo cume nak kongsi pandangan atoo.

dearest follower, jom join cabaran 30 hari.

nite!

No comments: