October 11, 2015

Maktok masih Kuat - TheEnd

#nowlistening: kau yang satu by nazmiirfan
#mood: sayang tu apa sebenarnya?

salam selamat pembaca yang sudi

sambungan Part 1 dan Part 2

cerita maktok kali ini atoo tamatkan dengan kenangan. bukan. maktok sihat lagi. alhamdulilah. mak jaga maktok sebaik mungkin. semakin laju dia berjalan. cuma cerita 'Maktok masih Kuat' ni atoo tamatkan dengan moment terindah hari itu.  susah nak buat wajah-wajah terindah ni tersenyum sebenarnya. jadi satu-satunya moment yang atoo takkan lupakan, atoo nak sematkan dalam blog supaya atoo tak lupa hidup ni indah sebenarnya.


5 oktober. datang lagi. alhamdulilah berpeluang lagi. sapa tak teruja bila bertemu dengan bulan lahir sendiri kan. tipulah kalau kata tak ingat langsung padahal expectation macam-macam kan. lagi-lagi dengan kesayangan. dan me too. walaupun tak semeriah mana, alhamdulilah. cukuplah dapat tengok wajah-wajah kesayangan, mak, abah, angah bersungguh beli kek, berpeluh keringat krang pung pang kat dapur memasak. dan wajah the legend maktok dan maklong tersengih melayan atoo bergambar. memang tersenyum balik bila tengok gamba epic ni. 


kenangan selalunya sementara dan hanya seketika. dan selalunya macam ombak. sesekali datang serupa tsunami menelan semuanya sekaligus tanpa belas kasihan. tapi sesekali datang membuai mendayu-dayu menenangkan pemikiran bukan. macam tu juga manusia. boleh berubah-ubah. dan kalau masanya sudah sampai. boleh nampak. sendiri faham. takperlu beritahu. tapi mungkin itu dulu, mungkin sekarang. masih sama. tak ditunjukkan. tapi tetap boleh nampak kalau kita boleh rasa kan?


maktok nampak sihat. cukup semuanya. makan. minum. baju. kain. duit. ubat. semuanya cukup. terlebih cukup pun ada. cuma satu. satu yang atoo nampak. dan mak pun cakap benda yang sama. tapi maktok taknak mengaku. terlebih faham katanya. tapi jauh sudut hati maktok nak dekat dengan mereka-mereka yang pernah ditatangkan bagai minyak yang penuh. tak susah mana pun. cukup dengan satu panggilan telefon, 'emak sihat? emak apa khabar?' tak banyak. tak suruh datang pun. dan selalunya mereka membalas mengatakan sihat. sakit-sakit orang tua itu biasalah. bukan sekarang. tapi dari dulu lagi. iyaaa.. masing-masing ada commitment yang lebih penting. faham. sangat-sangat faham. 


atoo pernah rasa dan nampak sendiri. ternanti-nantikan tapi yang datang bukan yang dinantikan. memang tak cakap. tapi nampak sangat. sampai satu masa dulu. atoo bersyukur bila maktok dimasukkan ke hospital. barulah nampak semuanya. atoo bersyukur sangat time tu, bukan apa. bersyukur sebab maktok boleh habiskan masa dengan anak-anaknya. bergilir-gilir rumah. dan kali ini, maktok terbaring kaku lagi. baru semuanya menampakkan wajah. sebab atoo percaya. sampai suatu masa nanti, tiada sebab langsung untuk kita semua balik kampung bukan.


eh, taklah. tak salahkan sesiapa. dan langsung tak terniat nak menyingung mana-mana. cuma sekadar tulisan mengingatkan diri sendiri andai terleka suatu hari nanti. sebab manusia mudah berubah bukan. selagi masih ada masa, luangkanlah untuk dia. sebab bukan apa, mungkin kesempatan masa yang kita katakan sempat tapi sebenarnya tak. atoo cuma nak maktok gembira disaat kita masih lagi diberikan masa bukan? maktok dah tua. dan atoo hanya ada satu maktok je. 


dan ini buat atoo terfikir banyak kali. dan kalau bila atoo sempat tua kerepot nanti, ada ke yang sanggup nak menatang dengan minyak yang penuh? anak? sanggup ke dia tinggal dengan kita? ke datang menjengah bila cuti sekolah? ke muncul time kita terlantar nanti? takpun time kita terjatuh bilik air tak sedar? tak pun langsung tak sempat kita nak menatap untuk kali terakhir. takpe. hati tua kita nanti faham sendiri kan. itupun kalau sempat beranaklah. kalau tak, memang nak kena tempah awal-awal rumah orang tua ni. eh, mesia masih takde lagi mesin yang boleh tengok masa tua kita nanti ya? hahaha #doreamonsangat

along sayang mak abah


coretan by atoo
xoxo =)

No comments: