October 9, 2015

Maktok masih Kuat - Part 1

#nowlistening: photograph by ed sheeran
#mood: muka kejung pakai bedak sejuk

selamat membaca pada awak yang terbaca cebisan rasa ini. iya, awak lah..

bila dah sampai mood nak menulis, macam-macam cerita nak disharekan ya? dan pagi ni atoo nak share my #ramdomtalk. bukan apa, takut nanti atoo terlupa apa yang pernah atoo rasa pada ketika dan jam itu.


ceritanya sebelum raya haji hari tu. abah dapat panggilan yang boleh menseriaukan kitorang satu family. lagi-lagi bila mak call balik maklong, maklong just cakap kau baliklah sekarang... kenapa? maktok jatuh ke? maktok pengsan? masa maktok dah sampai...? macam-macam dah atoo punya fikiran ni. maktok atoo tu dah 80-an. lemah jantung, kencing manis, darah tinggi, sakit lutut, complete pakej la. takkanlah.. hishh


sampai-sampai je kampung, mokde sudah pun sampai dulu. atoo nampak tubuh maktok terbaring kaku tak bergerak. nafas masih mendesah, berombak turun naik. mak atoo dah mula berair dah. sebab bila mak panggil maktok, maktok langsung tak menyahut. kaku. mokde dah syak kena strok. kalau strok selalunya sebab terkejut ke? atoo duduk tepi katil tu dan langsung taktahu nak buat apa. maktok sudah sampai masanya ke? benda tu je yang terlintas kat kepala ni. abah pula pegang tapak kaki maktok. mengurut perlahan. menurut Eton, maktok lepas solat zuhur tadi nak tertumbang dari berdiri. tapi dia sempat sambut dan pakaikan maktok seluar, pimpin maktok ke katil dan maktok baring. terus tak menyahut bila dipanggil banyak kali.


pokde balik dan cakap dia call hospital, hospital kata ambulan takde, ambulan tak balik lagi. apa?? takkan hospital gomen tu ada limited ambulan kot? dia pergi doktor klinik pulak, doktor kata takda services datang rumah. ya Allah. doktor duit memang lagu tu agaknya. ingat orang nak ajak minum melepak ke? ini berkaitan nyawa. sumpah time tu, atoo rasa useless gila. menyesal kenapa atoo tak belajar doktor dulu.. emak atoo dah banjir lecun. dipanggil mak, mak, maktok masih tetap sama. terbaring lesu. tiba-tiba atoo dengar ada yang bagi salam. tengok-tengok ambulan. terus panggil dia masuk lalu pintu tengah. dan untuk pertama kalinya atoo tengok dua orang misi lelaki bawa masuk stroler beroda tu ke rumah. selalu nampak dalam tv je.


seorang misi tu terus dapatkan maktok. test itu, test ini, cucuk itu, sekali dia kata gula maktok 1.6. dia tak makan ke apa ni? suara misi macam nak marah pun ada. terus semua pandang Eton. Sebab masing-masing tak tahu apa sebenarnya yang terjadi. Misi tu cucuk glukose, barulah maktok sedar pelan-perlahan. alhamdulilah. atoo masih ada maktok lagi.. kalau dulu, masa arwah atokbah. atoo tak sempat. hanya jasad yang terbaring kaku didepan mata. atokbah pergi tanpa pesan, tanpa sempat atoo menyatakan sesuatu. dan atoo taknak sekali lagi berlaku. atoo bukanlah cucu kebanggaan maktok. mungkin sekuman pun maktok tak pandang. tapi bila keadaan ni datang, rasa itu datang luar jangkaan. rasa itu buat atoo percaya sebenarnya atoo masih perlukan maktok.


maktok hanya bermalam semalaman saja. alhamdulilah. maktok masih kuat. cuma ikut kata wasap dalam group family hjh zaleha, maktok mungkin ter'overdose' makan ubat hospital. tiada sapa yang dipersalahkan. mungkin takdir sudah tertulis mahu merapatkan kita yang sebenarnya jauh barangkali. #randomtalk


maktok sememangnya folow ubat dari doktor ijn. maybe sebab kencing manis maktok tinggi setiap kali periksa kat sana, dorang up kan lagi sebiji ubat kencing manis maktok. sebiji siang dan sebiji malam. tapi bila dah duduk kampung, maktok still makan ubat tu even kadar kencing manis tu sebenarnya dah okay. dan end up jadilah sampai 1.6 tu. dari hipertensi, normal, dan boleh jadi hipotensi. hipo boleh dikatakan zero gula dalam badan. zero gula, zero tenaga. patutlah maktok langsung tak bangun even dia masih bernafas. atoo sendiri yang memang out sebenarnya bab kadar gula normal berapa, over tu berapa. low tu berapa. #seriustalk, bila dah terkena baru nak tengadah. itulah manusia. korang yang bukan budak makmal, please take note benda ni semua sebelum menyesal dikemudian hari.

atoo percaya atoo masih perlukan maktok.
-bersambung



coretan by atoo
xoxo =(

No comments: