February 24, 2013

dah grad nanti takde kerja?

ape yang ekao belajor tu lepas keluar jadi ape je?

again again and again. hari ni nak emo sikit. eh, dah kenapa pulak? kenapa? teruk sangat ke? okay, maybe..maybe.. tapi semua tu kan sudah tertulis. dan semua nye ni sebab kena gedebak gedebik gedebuk dengan bapak sendiri. arghh!

"along, dah tengok ke marketing tu nanti keluar jadi ape?..."
"hurmm.. jadi orang pemasaran.. exec marketing...ker..."
"memang lah.. tapi skop kerja tu lebih kepada ape..? takkan ke government pulak.." 
"erkk...."
"takkan main belajar je tapi nanti taktahu nak jadi apa? duduk hadap tenet 24jam, siang malam...belengkor  dalam bilik, habis lah.. tak ke mana.. kalau ade ijazah pun.."
"hmm..."
"along kena ada target.. kerja tak datang bergolek macam tu je.."

seteghesss.... habis. baru je kot atoo nak daftar degree esok. belum start masok kelas lagi. bapak atoo dah cakap negatif pasal marketing..dah nampak kot marketing tu kerja ape je.. setakat swasta je tak dapat nak tampung mase tua.. kalau govern mana ada yang pakai marketing exec bagai tu.. eh, ye ke? huhh...

emak pulak..,

"anak a tu, deg akaun kot, dah setahun duk cari kerja tak dapat.."
"anak b tu, ade degree tapi ke mana.. duduk rumah jaga suami..."
"anak c tu, ade deg pun tapi kerja kilang..."

errr.... bertambah seterezz dah tahap dewa. kenapa? kenapa perlu tengok anak orang dan takutkan anak sendiri. bukan ke rezeki tu masing-masing. semuanya sudah tertulis. mungkin bukan sekarang, bukan nanti, dan bukan esok, tapi ada yang indah sedang menunggu. tak gitu ke percaturan hidup manusia?


pst: entry semalam.. baru dapat post.. kescian...
xoxo =(



1 comment:

Arry Rennwood said...

Hrm..prnh gk trkna mcm nie..sbr jer..klau ada rezeki tu ade lh..huhu..:)