October 6, 2011

buat baik kena dengan orang baik je ke?

assalamualaikum semua,

hai korang! alhamdulilah. hari ni atoo masih hidup dan boleh menghupdate blog yang tercinta ini. esok tinggal last paper. hopely dapatlah tebus lagi tige paper yang dah terlepas. t_T. pastu atoo ngan kengkawan plan nak gi chocolate fair kat midvalley. sape rase nak follow, jom lah. kita roger-roger kat sana.

dan cerite hari ni, atoo nak story benda ni kat korang. satu fahaman yang atoo rase tak fair langsung. buat baik pade orang baik sahaja. kalau buat jahat kena buat pade orang jahat saje la. baik sangat ke korang samapi orang kena buat macam tu?


dalam hidup ni semuanya berpasangan. dan setiap balasan tu pasti dipandankan hikmah yang manis nanti. orang jahat. orang baru keluar penjara. tak semestinya jahat selamanya. dorang pun ada hati dan perasaan. mungkin diorang terpaksa buat sesuatu yang dimana dia tak dapat nak bagitaw kita kenape.

dan korang yang baik sesangat tu, mungkin satu hari nanti korang kena mintak tolong pada orang jahat or x's jahat amacam? tak malu ke? kalau orang minta tolong, kita buat tak tahu padahal kita mampu tolong, that its enough terlalu jahat. kenape ada lagi orang macam ni. tolong ubah persepsi kamu.

sedangkan perempuan pelacur boleh beri sedikit minuman kepada seekor anjing, inikan beri sikit tolong pada kawan sendiri. tolong tak banyak pun. sebab dia orang jahat, dorang tak patut ditolong. dan buat baik bukan pada orang abik saje. ok!

atoo nak cakap kalau, korang yang baik sangat tu. sudahlah. hentikanah. penat semua orang nak tolong awak, pura-pura baik dengan awak, sebab awak memang patut pun. tak payah nak kata baik, kalau nanti takde orang baik yang baik pada  awak. because you deserve it.

okay. korang fikirlah. selama ni korang macam tu ke atau sebaliknya. pada atoo, orang baik ke, orang jahat semua atoo kawan sebab ke semua nya sama. tetap kecil disisi-Nya. cuma jalan hidup mereka-mereka nii tak sama.

~sekian~


1 comment:

Rosalia said...

mak sy ajr buat baik kt semua org :)
insyaallah org yg berbuat jht pn akn berubh nty.