August 6, 2013

a day before raye?

#nowplaying: oo balik kampung!
#mood: jap lagi balik kampung dah

salam kemasyarakatan kengkawan.. oh ho tinggal lagi cikit je nak raye ni.. dan ramadhan pun akan pergi tinggalkan kite semua. hurm, dan kelas pun akan berjalan seperti biase.. hurm, nak bawak kuih ape ye ke kelas nanti? lecturer mintak 43 keping.. kuih ke kerepek? or jajan lah...hehe.. as usual..

abaikan merapu sekejap kat atas tu. ape yang atoo nak share sikit ni, is all about raye. hahaha. bukan hari raye tapi a day before raye. selalunye sape yang akan decide balik kampung ni? mak akan follow abah or abah akan follow mak? hahha,, bagi atoo sape yang baik, akan memfollow follower.

kalau dulu, aktiviti balik kampung ni yang paling syok habis. time kecik-kecik. first things fikir, nanti boleh main bunga api, pasang sarung kusyen sesame kazen.. susun kuih raye.. masok mulut nak bagi rase.. beratur memanjang nak duit raye.. macam-macam project. semua bertogether. orang panggil makan, turun makan ramai-ramai. itu belom yang jadi taikonye, ketua konon. ajak main itu, main ini.. hahha #kenangandulu

now? sekarang pun bole? jujurnye, makin dah besar ni, semakin dewase, maybe not kot. atau sebab atoo jarang keep in touch dengan mereka-mereka (raya baru nak jumpe) or jarak make us jaoh kot. bile dah besar ni, dengar je mak cakap, balik kampung, first thing terfikir, nak buat ape je kat kampung? bape malam kat sane? balik rumah balik bile? kejam sangat ke soklan camtuh..and duet raye dapat lagi ke tak? tapi 'malu tapi mahu' la kalau ade yang sudi memberi.. hehhhe

atoo ni anti social. sombong sangat? not like that lah. just atoo tak tahu how nak setart the enjin. maybe jarak umo antare kami kazen2 dah jao. and trending kite berfikir jugak dah lain. and maybe kite dah berlainan taraf. ade yang dah kawin, kerja bagus-bagus, and masih belajar tak habis-habis. dan standard diolag mesti dtanya, study mane sekarang? tinggal lagi bape tahun? amik course ape sekarang? owh... then senyap.. atau atoo bangun dan pi wat kerja ape-ape yang patut.

itu belum lagi, dalam group mat saleh celop. pang pung pang pung dalam bahase omputih. rase-rase atoo buat ape? sengih sengih dan sengih dan pi gerak depan tv. hahha. dah ler english kome ni poor, interupt pun taktahu ape point yang nak dicakap. huhu, so sad.

my aktiviti? apelagi. dok menyibuk kat dapur. tolong potong itu. tolong potong ini. angkat itu. angkat ni. makan. duduk tengok tibi. makan. duduk bace novel. makan. duduk melangok memanjang. the end. hahaha, banyak betul aktiviti makan tu. that why, i comel lagu tuh nah.. =D and tak lupe layan bebudak yang dtang meraye.. tapi bukan kasi duit raye..#studentlagikot

kawan-kawan? konvoi raye? ehhehe, mane ade kawan, camne nak join. mana ade transpot.. lagipun, rumah semua jaoh-jaoh. dan kali ni raye sekejap je. raye ke-enam dah masok kelas. nasib intersesi la kan. hurmm, tukang cari alasan memang pandai budak ni. hehhe. eh, tapi kalau kengkawan nak raye rumah atoo, datang lah. dialu-alukan.

raye tahun ni tetap same macam raye before-before ni. tapi balik kampung mak awal sehari. mak kate, nenek minta tolong masak. yelah, anak kesayangnnya balik lambat, so, yang dekat ni wat la kerja amak cikit. dan raye pertame jugaklah kite sekeluarga gerak kampung abah. dan raye ketige, for sure balik batu pahat, rumah tercinta.

see, my raye journey. dan semuanya dalam joho je. yeah, hidup orang joho!!! luaskan kuasemu..jjohor *tetibekan. tapi kite semua ade cara yang tersendiri merayakan bulan syawalkan. dan untuk semua, atoo nak ucapkan selamat hari raye, maaf zahir batin. kepada yang mengenali diri ni, atau kenal muke je, atau kenal suam-suam kuku, eh, kepada semua-semualah. mohon ampun dari hujung kaki hingga hujung rambut tudung.. hehhe, dan sparta kook inde house!




happy hari raye u'olls!
xoxo =D


No comments: