January 20, 2013

biO-bOOth -part2

entry bersambung -biO-bOOth(part1)

salam ahad you oll's,

ahaks. ahad hari yang paling syok. tapi hari penamat segala cuti. hahha. tadi baru lepas tengok #tv9 #nlko segmen  #trio. itulah kerja berfaedah bila duduk rumah ni. tengok tibi. tengok laptop. dan tengok tibi balik. tengok laptop balik. salingan mak dok membebel-belel bila dok terperap je dalam bilik. jangan jeles. 

dan untuk cerita entry kali ni yang memang dah berkepuk-kepuk tersimpan dalam draf. sadis. to be continued konon nya ni. sebenarnya cerita pasal kami-kami budak business ni apalagi, berbusiness la. tapi ni kira kitaorang ni batch terakhir yang have fun buat selling kat kolej unikop. sebab dengar cerita course selling dah upgrade jadi transport. so, adik-adik tu, study leklok ye pasal kenderaan bagai. kehkehkeh.


bila terkenang balik, memang manis pahit tu mesti ada dalam setiap perencah cerita manusia kan. macam biasa assignment kali ni, macam mana nak buat selling. rasa berselling dan how to make customer to buy our product. omputih dah. wee rindu giler pulak nak berselling. madam liza. apa kabar la madam sekarang ni?

penat dia. omak kaw. tak boleh nak story. tapi bila dapat balik modal plus untunggg, rasanya ohh, lihatlah dunia. aku kaya. kehkehkeh. memang pack gila minggu tu. lecturer bagi 3 hari je buat selling. tapi berbekalkan kejayakinan yang tak boleh blah, dan demi apreciate pelanggan yang datang lebih sekali, kami bukak kedai sampai last day. siap ada bagi gift. 




'caption nak bagi kat gambar atas ni? yang mamat tak berapa macho tu abang president business club. apalagi. nama budak business mesti la sokong anak-anak business. so, kena beli la. bukan forces buyer tapi vvvip customer. dari segi senyuman nampak gigi, rasenya dia gembira dengan layanan yang kami berikan. hahahha. tak gitu abang president? 


mascot utama untuk marketing. mr chef biO-bOOth. oh ya. kenapa bio-booth? ramai jugak yang dok menannya. bio tu sempena projek super mega etr kitaorang. bio-refrigerator. alang-alang tu semua nye jadi berserba-serbi bio. nanti ade masa, atoo share cerite yang tu plak. tak banyak mana pun yang kitorang jual. tapi boleh kita havoc jugak..

 sandwich telur omputih panggil egg sandwich.

 yang ini main menu. samosa kentang. paling hot item la gituuww

 sampingan, popis sosej. yang pandai je mampu goreng taw. hahhak

sweet corncup. kira hot jugak. sebab yang ni untung takde pesaing. sentiasa habis. siap ade yang tanya resepi. padahal petuanya, niat nak buat tu mesti dengan kasih sayang. betul tak mr spongebob?

customer diantara penjual. hahaha. yang ni paling atoo sokong. patut diterapkan dalam dunia perniagaan. even kami-kami ni bersaing untuk menbuat selling, tapi kami tetap sokong orang sebelah. macam mane? yalah. kedai sebelah beli kedai sebelah. even takde customer (dorang pergi kelas) selling tetap ada. ini barulah persaingan shihat walafiat.

itu dia cik niesa devough devusss. jiran kanan. jual kepek. jual tudung. jual banana split. jual aiskrim malaysia. kira mcam-macam jugak la dorang jual. setiap hari ade je yang upgrade. tapi yang paling atoo rindu, roti jala cicah kari. sedapp... 

yang ini jiran sebelah kiri. boleh dikata jiran rapat. sebab kalau ikut kedudukan kedai, kedai kami berdua macam disisihkan (tersembuyi disebalik corner). sob.sob. so, cara nak menarik pelanggan agak mencabar. dorang jual makanan bergoreng. adek beradik nguget tu. ade sosej, bebola, cucur sosej, dan jugak spageti. hot item spageti olah kakak shay. boleh tahan jugak la sebab sampai atoo beli satu.


haah, yang dorang ni, sempena nak guna barang terpakai ni semula, atoo suruh dorang jadi kenangan. sebelum papan board tu direntap, dikoyak dan ditong sampahkan, kena la amik gambar. mr ayie, mr raje dan mr wawan.

seminggu selling tamat dengan jayanya. walaupun marah geram senyum suka bercampur satu, assignment ni tetap berjaya disiapkan. satu je yang atoo kongsi, business ni takdelah payah mane kalau kita tahu ape yang customer kita mahukan. dan dalam selesaikan apa-apa tugas, berikan yang terbaik untuk dapatkan pulangan yang terbaik.


-tamat-


No comments: