December 10, 2011

cerite malam minggu

assalamualaikum semua,

kali ni memang hujan panas rajin malas je nak tgok blog ni. bukan ape, kesesakan traffic celcom bile jumpa wifi kolej atoo ni memang tak dpat nak elak. nak tgok blog korang pun jd lambat sesangat loading nya. soorry ye korang. bile nak laju? tutt...tuutt...

ape yang atoo nak share kali ini cumalah salah satu dialog dalam citer tv3 tu: Tentang Dhia. kaki citer melayu? of cos mak nak. saya orang melayu, mesti la layan citer melayu. okay, this is the word,


‎'Allah menduga kita sebab Allah sayangkan kita.Dugaan sebenarnya mendekatkan kita kepada Allah.Allah tak nak kita terpesong.kita kena bersykur kalau musibah datang kepada kita.itu tanda Allah sayang dan ingatkan kita'..Kata Pak Tam
‎'Dhia..dalam dunia ni tak da manusia yang sempurna.orang yang datang tgk Dhia bersanding tu pun..bila mati dia akan dikapankan dengan kapan yang sama,warna putih yang sama,kain yang sama.tak da kapan yang putih yang diperbuat dari sutera..sama je'..kata-kata akhir ayah Dhia.

entah nape tibe-tibe sebak bile dengar ayat ni. cukup buat atoo terdiam sekejap. terbaik la penulis dialog tentang Dhia. Baik buruk cerite tu, banyak betul yang atoo tak tahu, dah pun tahu. dan kalau semakin banyak dugaan yang kita dapat, maknanya Allah tak pernah lupakan kita. 

Subhanauallah. memang betullah. cume atoo yang kurang nampak. pendek akal. kalau setiap yang berlaku itu pasti ade hikmahnya. dan kita sebagai manusia yang tak pernah cuba nak tengok, tapi hanya tahu mengeluh. 

dan sempena bulan gerhana malam ni, ramai kawan fb atoo share ayat ni:

KITA NAMPAK BULAN, tetapi sebenarnya bulan sangat jauh dengan kita. & sebaliknya, KITA TAK NAMPAK ALLAH SWT, tetapi sebenarnya Allah SWT sangat dekat dengan kita.

sekian.


No comments: